12 decembra, 2015Slovenská komora exekútorov upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali

Slovenská komora exekútorov upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali a vyhli sa tak možným komplikáciám so splácaním svojich záväzkov v budúcnosti.

Najmä dôchodcovia a sociálne slabšie skupiny obyvateľstva sú náchylnejšie podceniť svoje reálne finančné možnosti a zobrať na seba záväzky, ktoré v budúcnosti nebudú môcť splácať. Prispieva k tomu aj neraz agresívna predvianočná reklama či angažovanie celebrít, ktoré predvianočné zadlžovanie považujú za niečo samozrejmé a dodávajú mu punc dôveryhodnosti a bezpečia. Výsledkom neuváženého zadĺženia sa pred Vianocami a následnej dlhovej špirály môže byť v budúcnosti až exekúcia,“ povedala hovorkyňa Slovenskej komory exekútorov Stanislava Kolesárová.

„Najdôležitejšie je nepodľahnúť hneď predvianočným emóciám, pretože svoje dlhy musí človek splatiť bez ohľadu na to, v akom emotívnom rozpoložení uzavrel napríklad úverovú zmluvu. Zároveň platí, že prikrývať by sme sa mali len takou perinou, akú si môžeme dovoliť,“ poznamenala hovorkyňa.

Ak sa už občania rozhodnú požičať si peniaze, mali by dôkladne naštudovať úverové podmienky. „Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie sa rozhodnú úver splácať, tým viac ho preplatia. Dôležitejšia ako výška splátky je pritom ročná percentuálna miera nákladov (RPMN), ktorá zohľadňuje všetky náklady spojené s úverom a mieru jeho ročného preplatenia,“ dodala Stanislava Kolesárová.

Slovenská komora exekútorov tento mesiac upozornila dôchodcov v exekúcii, že vianočný príspevok k dôchodku, nesprávne nazývaný aj trinásty dôchôdok, exekúcii nepodlieha. Podľa zákona má totiž charakter štátnej sociálnej dávky, a na tú sa exekúcia nevzťahuje. V prípade, že majú zablokovaný účet, na ktorý dostávajú dôchodok a na ktorý očakávajú aj vianočný príspevok, mali by si v Sociálnej poisťovni vyžiadať doklad o poskytnutí príspevku a preukázať sa ním súdnemu exekútorovi. Ten na príspevok nesiahne.

Slovenská komora exekútorov v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom dlhodobo vyvíja vlastné informačné a vzdelávacie aktivity a upozorňuje občanov na možné riziká, ktoré neskôr vedú až k exekúcii. Veľmi citlivo situáciu seniorov a sociálne slabších skupín, ktoré sa pre pôžičky a finančné záväzky bez zodpovedajúceho krytia dostali až do exekúcie. Na svojej stránke www.ske.sk v sekcii Nebuďte naším klientom poskytuje praktické rady, ako sa nedostať do exekúcie. Občanom v exekúcii zasa poskytuje bezplatnú poradňu, ktorá za dva roky existencie pomohla už vyše dvetisíc ľuďom. Modelové prípady z poradne zverejňuje komora od tohto roku aj na webe.